hjælp

Psst… har du også brug for hjælpemidler?

Trykket er på også. Når du har nået en vis alder er det nemlig ikke et spørgsmål om, men hvornår. Der findes næppe en ældre person i verden som ikke har brug for hjælpemidler. Hjælpemidler er så gamle som menneskeheden. Det første hjælpemiddel var sikker en stok, eller en pind. 

Når vi ser en chimpanse eller en kragefugl der bruger en pind til at fiske efter maddiker siger vi at de bruger værktøj. Og vi kalder dem for smarte og intelligente. Er det nu værktøj eller hjælpemidler de bruger? Grænsen er ikke klart defineret. Groft sagt, værktøj er redskaber vi bruger til at producere noget. Hjælpemidler er redskaber til at supplere eller forbedre en kropsfunktion.
Hvad er kragens pind så? Den producerer ikke noget. Fuglen bruger pinden som en forlængelse af sit næb. Den forbedrer altså en kropfunktion, ergo, et hjælpemiddel.
Det vigtige her er, at alle har brug for hjælpemidler. At bruge hjælpemidler er et tegn på intelligens. Vi bruger hjernen til at finde en løsning på et problem som kroppen alene ikke kan løse.
Dyr, der bruger hjælpemidler, kalder vi for smarte. Det er mennesker der bruger hjælpemidler faktisk også.

Hjælpemidler til ældre

Ordet hjælpemiddel har for mange en negativ bismag. En der har brug for hjælpemidler er en stakkel, der ikke kan hjælpe sig selv. Men eksemplet ovenfor siger, brug af hjælpemidler er smart og bør vække respekt, ikke medlidenhed. Der er måske brug for et kulturelt opgør.
Når morfar bruger læsebriller, så tænker vi ikke mere over det. Det er normalt, og læsebriller ses ikke engang som hjælpemidler. Men det er de faktisk.
Ældre mennesker får brug for hjælpemidler fordi kroppen simpelthen bliver dårligere med alderen. Vi kan udskyde processen en smule med hjælp af en sund livsstil. Men så heller ikke mere. Kroppen forfalder med alderen. Det er naturens gang og sådan er det bare. Det er vi nødt til at acceptere om vi vil eller ej. Men fordi vi er en rimelig intelligent dyreart, kan vi finde på work-arounds.

Når benene ikke længere vil bære kroppen

Så har vi brug for hjælpemidler. Det kan være et gangstativ, en rollator, eller en kørestol, alt efter hvor slemt det er. Det er beklageligt. Men det smarte er, at når vi bruger disse hjælpemidler, så kan vi forsætte med livets gang. Måske lidt langsommere end vi plejede, men vi kommer videre. Det er ideen. Der er ingen skam i at bruge hjælpemidler.
Det er ikke kun fysiske skavanker som kræver hjælpemidler. Der findes også andre problemer pga. sygdom, lidelser og skader på krop og sjæl. Heldigvis findes der i dag løsninger på næsten alt. Hjælpemidler som afhjælper problemer vi ikke har lyst til at tale så meget om kaldes for personlige hjælpemidler. De er lige så vigtige som læsebriller og kørestole. Det er lige så smart at bruge dem til at løse visse private problemer, som det er at bruge en kørestol, når vi ikke længere kan gå.

Leave a Comment